Καστρή Νικήτη

Πρόκειται για μία μικρή αμμουδερή παραλία λίγο έξω από τη Νικήτη. Η παραλία περιβάλλεται από δύο μικρά ακρωτήρια. Το νοτιότερο καταλήγει σε ένα μικρό νησάκι. Είναι μία πανέμορφη παραλία με καθαρά νερά, όχι πολύ γνωστή στους επισκέπτες.

Η πρόσβαση γίνεται μέσω ενός στενού παραλιακού δρόμου που είναι δύσκολο να τον εντοπίσετε. Αρχικά θα πρέπει να πάρετε τον παλιό επαρχιακό δρόμο που οδηγεί από τον Αι Γιώργη στον Αι Γιάννη. Σε ένα σημείο του δρόμου θα δείτε μία πολύ απότομη ανηφορική στροφή προς τα αριστερά. Δεν θα στρίψετε, αλλά θα συνεχίσετε το στενό δρόμο ανάμεσα σε εξοχικά. Η παραλία είναι περίπου στα 100μ. Αν είστε με αυτοκίνητο, σε αυτό το σημείο θα πρέπει να μειώσετε ταχύτητα γιατί ο δρόμος είναι πολύ στενός αλλά διπλός χωρίς καλή ορατότητα.

Το μέρος έχει σημαντικό ιστορικό ενδιαφέρον μια και το νότιο ακρωτήρι μαζί με το νησάκι θεωρούνται η πιο πιθανή τοποθεσία της αρχαίας πόλης της Γαληψούς που αναφέρεται στην ιστορία των Μηδικών Πολέμων του Ηρόδοτου. Δεν έχουν βρεθεί ερείπια της πόλης παρά μόνο ένα αρχαίο νεκροταφείο και υλικά κεραμικής. Ωστόσο τα αρχαιολογικά δεδομένα δείχνουν συνεχόμενη κατοίκηση της περιοχής τουλάχιστον μέχρι τα Ρωμαϊκά χρόνια.

Από την παραλία μπορείτε να απολαύσετε ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα. Το ακρωτήρι στα νότια της ακτής παρέχει ανεμπόδιστη θέα στον ήλιο που δύει. Ο ουρανός ντύνεται με πανέμορφα χρώματα, μπλέ, κόκκινο, πορφυρό. Αν ο καιρός είναι καθαρός, μπορείτε να δείτε τον Ολύμπο στην απέναντι ακτή της Πιερίας, να προβάλει πάνω από τη γραμμή του ορίζονται. Είναι μία μαγική στιγμή αυτή. Το χρώμα γίνεται πιο βαρύ, πιο έντονο. Η θάλασσα παίρνει ένα βαθύ μπλε χρώμα με χρυσαφί αποχρώσεις καθώς αντανακλούνται πάνω της οι τελευταίες ακτίνες του ήλιου. Είναι αυτή την ώρα που νιώθει κανείς την ιστορική βαρύτητα του μέρους. Τους παλιούς ανθρώπους που έζησαν εκεί. Αυτούς που παρακολούθησαν τον ίδιο ήλιο να δύει. Που κολύμπησαν στα ίδια νερά. Που δούλεψαν τα διπλανά χωράφια. Που πολέμησαν για τις ζωές τους σε πολέμους και επιδρομές. Που ερωτεύτηκαν κάτω από το ίδιο φως.

Η ζωή είναι απλή αν το σκεφτεί κανείς. Έχει μία απλότητα που παραμένει ίδια στο πέρασμα των αιώνων. Την αίσθηση αυτής της απλότητας μπορεί να τη βρει κανείς αργά το απόγευμα στο Καστρί.